Hesabım Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim Sepetim
Davlumbazlar Nasıl Temizlenir? Bakımı Nasıl Yapılır?
22.03.2023

Davlumbazlar Nasıl Temizlenir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Mutfak özellikle çok yemek pişen evlerde en çok kirlenen alanlardan biridir. Fırın, ocak ve mutfak dolapları gibi tüm ürünler belirli bir süre kullanım sonrası kirlenir. Davlumbaz da bu kirlenen cihazlardan biridir.

Mutfak temizliği yapılırken davlumbaz bakımı kolayca gözden kaçabilir. Ancak davlumbaz, evinizi mikroplardan, bakterilerden ve yangın tehlikelerinden korumak için mutlaka temizlemeniz gereken bir mutfak eşyasıdır.

Yağlı olmayan cihazın kolay temizlenmesi için normal bir doğal temizleyici ile temizleyebilirsiniz. En zorlu temizleme işlemleri başka temizlik maddeleri gerektirebilir. Sürekli olarak temizlemeyi alışkanlık haline getirirseniz, çok kirlenmez ve temizlenmesi kolaylaşır.

Davlumbaz Bakımı Nasıl Yapılır?

Davlumbaz bakımı için çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemler modellere göre değişiklik gösterebilir. Bacasız davlumbaz, karbon filtreli davlumbaz gibi birçok farklı çeşidin kendine özel temizleme yöntemleri bulunur.

Davlumbaz bakımında kullanılacak temizlik ürünlerinin miktarı ve yağ ve kir düzeyine göre değerlendirilmelidir. Davlumbazın genel temizliği için bir sprey şişesine sirke, kabartma tozu ve su karışımı koyun. Her kullanımdan sonra kapağa bu karışımı püskürtün ve mikrofiber bezle silmelisiniz.

Davlumbaz bakımı için yağ çözücü veya uygun bir temizleyici kullanmalısınız. Tüm cihazı aşındırıcı bir süngerle ovabilirsiniz. Daha sonra durulayıp mikrofiber bir bezle silebilirsiniz. Düzgün bir şekilde temizlemek için yağ sökücü ve karbonat uygulayabilirsiniz.

Filtreyi çıkardıktan sonra lavaboda ılık, sabunlu suyla yıkayabilirsiniz. Filtreyi kurumaya bırakın, başlığı mikrofiber bir bezle durulayıp kurulayabilirsiniz.

Mutfak eşyaları temizliğinde karşılaşılan en sık sorun çizilme sorunudur. Bu nedenle, tüm yüzeyleri yumuşak bir havlu kumaş ve ılık sabunlu su ile temizleyip ardından yumuşak bir bezle kurulayabilirsiniz.

Temizlerken kesinlikle soda, asit, klorür veya solvent içeren deterjanlar, tozlar ve aşındırıcı özelliği olan sıvı deterjanlar kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Ürününüz çelik veya alüminyum kaplamalı ise bakımını özel temizlik ürünleri ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu maddeleri yumuşak bir beze az miktarda koyarak uygulayınız. Davlumbazlar pişirme buharındaki yağ ve toz gibi maddeleri filtreleyerek kirlenmesini engeller. 

Yağların filtreye yapışmasını önlemek için filtreyi 3-4 haftada bir temizlemelisiniz. Filtre elde veya makinede yıkanabilir. Elde yıkamak için hafif deterjan ve bulaşık fırçası ile ılık suda yıkama yapabilirsiniz. Çamaşır makinesinde yıkarken yağ filtrelerini alt sepete dik olarak yerleştirip 65 derecede hafif bir deterjanla yıkamalısınız. Havalandırma sisteminde yağ filtresine ek olarak koku filtresi bulunur.

Bu filtre düzenli olarak değiştirilmelidir. Kontrol üniteleri uzun süre temizlenmezse renk değiştirebilir. Bunun için sık sık temizlenmesi gerekir. Elektroniğe su girmesini önlemek için kontrolleri nemli bir bezle silmelisiniz. Çelik için uygun temizleyiciler kullanmamalısınız.

Davlumbaz Bakımı İçin Önemli İpuçları

Filtresini temizledikten sonra için de temizlemeniz gerekir. İç kısımda filtreye göre daha fazla yağ birikmesi olabilir. Bu lekeleri temizlemek zor ve tehlikeli olabilir. Bu nedenle özellikle bu kısımları temizlerken cihazı fişten çekip gücü kapatmanız gerekir.

İçerideki yağ lekelerini çıkarmak için yağ çözücü kullanabilirsiniz. Bu kısımda iyi bir temizliğe dikkat ederseniz cihazınızın verimini artırabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. İç kısımda kir ve yağ birikirse, cihazın güç tüketimi artacak ve yangın çıkma riski olacaktır. 

Davlumbazın içini temizledikten sonra, dışını da temizlemelisiniz. Dış yüzeyleri temizlemek için uygun bir temizlik maddesi kullanabilirsiniz. Doğru cins ve miktarda temizlik maddesini temizlik süngerine veya bezine sürdükten sonra, önce modelin dış yüzeyindeki kirleri temizlemeli ve temizlik maddesinin yüzeye temas etmesini sağlamalısınız.

Birkaç dakika bekledikten sonra bez veya süngeri temizleyici ile yüzeye tekrar sürerek dış yüzeydeki kiri kolayca çıkarabilirsiniz. Yüzeyi temizledikten sonra, köpüğü iyice sıkılmış bir bezle ürünün durulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Davlumbaz Filtresi Nasıl Temizlenir?

Davlumbaz bakımı için sık cihazı kullandığınız dönemlerde kapağı kaldırıp filtreleri kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ birikmesi tespit ederseniz bakım ve temizlik yapmanız gerekir.

Filtrenin görevi, yiyecek dumanını ve dumanı yakalamaktır. Bu nedenle davlumbaz aspiratör filtreleri yağlı ve yapışkan bir his verir. Zamanla filtre dişleri yağ ve kirle tıkanabilir, bu nedenle bu filtreleri düzenli olarak temizlemek önemlidir. Aşağıda belirttiğimiz filtre temizleme ipuçları sayesinde filtrelerinizi temizlemek artık sizin için zor olmaktan çıkacak.

Davlumbaz bakımında önemli bir yeri olan filtre temizliği için ilk olarak filtreyi çıkarmanız gerekir. Çoğu filtre sürgüdür altına veya dışına kolayca kayar. Birçoğunun, filtreyi yukarı ve dışarı itmek için tutabileceğiniz metal bir halkası vardır.

Bir kovayı kaynar suyla doldurun su ne kadar sıcaksa o kadar etkilidir. Musluk suyunun ne kadar sıcak olduğuna bağlı olarak etkileyici temizlik sonuçları elde edilebilir. Suyu bir çaydanlıkta kaynatabilirsiniz.

Kaynadıktan sonra içine karbonat ve bir miktar bulaşık deterjanı dökmelisiniz. Bu katkıların miktarını temizlenecek alanın yağ derecesine göre belirlemelisiniz. Karışımı herhangi bir aletle karıştırmalısınız.

Su sıcaklığı nedeniyle elinizle yapmamalısınız. Cihazın filtrelerini hazırladığınız bu suya daldırabilirsiniz. Bu sırada hafif ve aşındırmayan bir fırça ile fırçalayabilirsiniz. Yaklaşık 15-20 kadar suda beklettikten sonra tekrar fırçalayıp kuru yağ tabakasından kurtulabilirsiniz.

Durulama kısmını da dikkatli yapmanız gerekir. Deterjan ve sabun kalıntılarını bu şekilde arındırabilirsiniz. Sıcak su ile iyice durulayıp kurumaya bırakabilir ya da kağıt havlu ile kurulayabilirsiniz. 

Filtreleri tekrar kapağa yerleştirin bakımınız artık tamamlanmış bulunuyor. Uzun ömürlü bir temizlik için yapmanız gereken en önemli şey filtreleri ayda bir temizlemek olacaktır.

Davlumbaz Bakımında Gövde Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

Davlumbaz bakımınızı ne sıklıkta yapmanız gerektiği, kullandığınız günlere göre değişir. Düzenli bir şefseniz ve her gün lezzetli yemekler pişiriyorsanız, temizliği bakımını ayda bir yapabilirsiniz.

Öte yandan, başlığı yalnızca ara sıra kullanırsanız, iki ayda bir yeterli olacaktır. Kirlilik testi için kısaca şu deneyi yapabilirsiniz, Başlığı açın ve emici kağıdı filtreye bastırın. Kağıt düşerse, kapağı iyi çalışamayacak kadar kirli demektir. 

Ada Tipi Davlumbaz Bakımında Yağ Temizliği Nasıl Olmalı?

Ada tipi davlumbaz bakımında ilk olarak metal yağ filtresinin temizlenmesi gerekir. Bu filtre pişirmeye hazır yağı emer yani kurumuş yağdan kurtulmanız gerekir. Sadece üzerine tıklayıp kaportadan çıkarmalısınız.

Ardından ürünü daha önce ılık suda ıslattığınız ve deterjanla (veya sıvı deterjanla) yağından arındırdığınız bir süngerle iyice yıkayarak temiz bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Davlumbaz Filtresini Temizlemek İçin Doğal Yöntemler Neler?

Aspiratör filtreli davlumbazınızın filtresini deterjan veya yağ çözücü kullanmak yerine doğal olarak temizlemek isterseniz sıcak su, beyaz sirke ve karbonat kullanabilirsiniz.

Davlumbaz Filtreli ise temizleyeceğiniz kovaya sıcak su, yarım bardak beyaz sirke ve bir tatlı kaşığı karbonat dökebilirsiniz ancak kabartma tozu eklerken dikkatli olmalısınız. Aniden sıcak suya kabartma tozu dökerseniz, suda köpük oluşur.

Bacasız aspiratör Davlumbazınız için filtrenizi kasede 10 dakika bekletip sünger veya fırça ile hafifçe ovmak, filtrenizin pırıl pırıl olmasını sağlayacaktır. Tabii ki filtreyi suya koyup ovuştururken mutfak eldiveni kullanmayı unutmamalısınız.

Metal ve Karbon filtreler Temizliği

Metal filtre iki ayda bir temizlenmelidir. Bu süre ürünün temizlik derecesine göre değişebilir. Metal filtrede biriken yağ tabakaları, temizliği zorlaştıran katmanlar oluşturabilir.

Kirleri yumuşatmak için içine sıcak su döktüğünüz bir kaba deterjan veya yağ çözücü koyup bir süre filtrede bırakabilirsiniz. Daha sonra filtreyi bir sünger veya yumuşak bir fırça ile temizleyebilirsiniz. Metal filtre iki ayda bir temizlenmelidir. Bu filtre aynı zamanda bulaşık makinesinde yıkanabilir.

Aktif karbon tarzı filtreler uzun süğre kullanım sonucu doyuma ulaşır. Bu tip bir filtre kullanıyorsanız yıkama ya da temizleme yerine değiştirmeniz gerekir. Cihazda aktif karbon filtresi varsa, bu filtre en az dört ayda bir değiştirilmelidir.

Bu süre kullanım sıklığına göre kısalabilir. Filtreleri çıkardıktan sonra cihazın içini de kontrol etmelisiniz. Uzun süre temizlenmeyen modelde yağ ve kir artıkları filtrelerden çıkarak havalandırma bölümüne ulaşabilir.

Bu bölümde biriken kirler, aşındırıcı olmayan bir deterjan ve bir bezle temizlenebilir. Davlumbaz bakımı için filtreyi içine yerleştirmeden önce filtrenin tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız.

Davlumbaz Bakımı hangi sıklıkla yapılmalı?

Ankastre aspiratör ocağın fazla kullanıldığı, yemeklerin fazla piştiği vb. mutfaklarda kirlenme olasılığı daha yüksektir. Mutfağı temizliğinde davlumbaz fırınlar temizliğine ayrı bir özen gösterirseniz daha iyi mutfak hijyeni elde edersiniz.

Cihazı her gün temizlemeyi ihmal ediyorsanız ayda bir temizlemeye ve dış yüzeyde, filtrede ve iç yüzeyde yağ lekesi bırakmamaya özen göstermelisiniz.

Temizlik sıklığı yemek pişirme sıklığı ile doğrudan bağlantılıdır. Sıklık ile birlikte yağlı yiyecekler de temizlik için önemlidir. Eğer kızartma gibi yağlı yemekleri sık yapıyorsanız haftada bir temizlemeniz gerekebilir.

Davlumbaz Havalandırma Borusu Nasıl Temizlenir?

Cihazın hemen üzerinde havalandırması veya kanal borusu bulunur. Genellikle alüminyumdan yapılır ve bina havalandırması ile oluk arasında bir bağlantı görevi görür. Tüm güçlü kokuları ve yoğun dumanı gidermeye yardımcı olur.

Normalde hiç kimse ürünün hortumunu temizlemeyi düşünmez veya bunu yapmak için iyi bir neden yoktur. Borunun temizliği, aşırı yağ ve kir birikmesi nedeniyle davlumbazın emme kapasitesi azaldığında kapasitesini artırmak için kullanılabilecek en iyi yöntemdir.

Ankastre davlumbaz borusunun temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekiyorsa, cihazın üst kısmındaki bağlantı alanındaki vidaları gevşetin ve bina ile model arasındaki boruyu çıkarmalısınız. Bu şekilde herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Temizlemek veya değiştirmek arasında seçim yapmanız gerektiğinde, bir temizlik eldivenine ihtiyacınız duyabilirsiniz. Borunun içindeki kurumuş parçaları ayırmak için sert bir nesne veya spatula kullanabilirsiniz.

Borunun iç kısmına yağ giderici püskürtün ve 10 dakika bekletmelisiniz. Borunun içinde bulunan alüminyum katmanı deforme etmeden fırçalayabilirsiniz. Bunun için uzun, ince ve yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz.

İnatçı yağ ve kir tabakaları için aynı işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Suyla iyice durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Kuruduktan sonra tekrardan yerine monte edebilir, ve mutfağınızda istemediğiniz kokuların gitmesi için tekrardan kullanabilirsiniz.

Paslanmaz Çelik Davlumbaz Nasıl Parlatılır?

Dekorasyon açısından oldukça kullanışlı ve şık olan gri paslanmaz çelik davlumbazlar, temizliği yapılırken biraz dikkat gerektirir. Bazı durumlarda, el lekelerini ve suyu çıkarmak zor olabilir.

Gri paslanmaz çelik davlumbazı temizlemek için kabartma tozu, sabun ve gliserini karıştırın. Ardından kapak parıldayana kadar temiz bir bezle silmeye devam edebilirsiniz.

Son olarak, davlumbaz bakımının sonunda ürünü tamamen temizlemeniz gerekir. Cihazın filtrelerini iyice temizledikten sonra tekrar dış ortam parlaklığına getirmek için ev yapımı sirke kullanabilirsiniz, ilk olarak sirkeyi ılık suya ekleyin yumuşak ve aşındırmayan bir sünger ile kiri nazikçe silerek temiz su ile temizleyin.

Yine parlak, temiz ve işlevsel bir bakım! Siz de kokusu bozulmadan lezzetli yemekler pişirmek istiyorsanız Simfer davlumbazlarını tercih edebilir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.