Mikrodalga fırın, uzun süreli pişirme işlemleri için değil daha çok kısa süreli pişirme ve ısıtma işlemleri için tercih edilir. Minimalist tasarımıyla pratik kullanım sunar. Mikrodalga fırınlar, titreşim sıklığında radyo dalgası üretirler. Böylece besinlerdeki su moleküllerini sallayarak ısı üretirler. Yiyeceklerin hızlı bir şekilde pişmesini sağlayan ortaya çıkan bu ısıdır. Yiyecekteki moleküller aynı anda titrediğinden mikrodalga fırının içerisine konulan yiyecek normal fırınlara göre daha hızlı pişer. Radyo frekansı yayması nedeniyle fırına konulan cam, seramik, plastik ürünler zarar görmez, çatlama veya erimeler meydana gelmez. Enerji açısından oldukça verimli ürünlerdir. Yiyecekleri kısa sürede ısıttığı için besin değeri kaybı az olur. Siz de yiyeceklerinizi kısa süre içinde hazırlamak ve zamandan kazanmak istiyorsanız mikrodalga fırın modelleri ürünlerine göz atabilirsiniz.
Kullanışlı olmaları nedeniyle birçok mutfakta tercih edilen mikrodalga fırınların farklı tasarım ve teknik özelliklerden oluşan değişik modelleri vardır. Bu fırın modelleri solo ve ankastre olarak tercih edilebilirler. Ankastre modeller, gömme dolaplara ya da yüksek raflara asılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Solo olarak adlandırılan standart modeller ise istenilen yerlere taşınarak kullanılabilir. Bazı mikrodalga fırın modellerinde besin çeşitlerini ideal şekilde ısıtılıp pişirilmesi için hazır programlar da yer alır. Mikrodalga fırın modelleri gril fonksiyonludur. Izgara yemekler pişirmek için idealdir. Dijital programlanabilen panelleri, çocuk emniyet kilitleri vardır. Buz çözme, patlamış mısır yapma gibi fonksiyonları bulunur. Dondurulmuş gıda çözme özelliğine sahiptirler. Bazı modellerde program, güç ve zaman seçimi mekanik kontrol paneliyle yapılabilir.
Mikrodalga fırın malzemesi olarak iç kısımları kolay temizlenebilen ürünlerden üretilir. Bu ürünler çizilmez ve ısıdan deforme olmaz özellikte olan paslanmaz çelik ya da seramikten yapılır. Döner cam tepsi ve tel ızgaraları vardır. Kolay açılır kapakları fırının içini rahat görebilmek için cam panelden oluşur. Dış kısımları cam, metal, sert plastikten olabilir.
Mikrodalga fırın almayı düşünüyorsanız ihtiyacınıza uygun bazı özelliklerini önceden belirlemeniz gerekir. Öncelikle dikkat etmeniz gereken, sadece donmuş gıdaları çözmek için mi yoksa yemek pişirme ve ızgara için mi kullanacağınıza karar vermektir. İhtiyacınızı karşılayacak özellikte olması seçiminizi oldukça kolaylaştırır. Alacağınız modelin az elektrik tüketen model olması bütçeniz açısından önemlidir. Bu açıdan A enerji sınıfına sahip modelleri tercih edebilirsiniz. Farklı ısı kademeleri olan farklı pişirme seçeneklerine sahip olan modelleri düşünebilirsiniz. Diğer mutfak eşyalarınızla uyumlu olması için rengine ve tasarımına dikkat edebilirsiniz. Mikrodalga fırın renkleri genellikle siyah, beyaz, silver gibi klasik renklerde olduğundan bütün mutfaklara uyum sağlar. Fırınınızı seçerken yapacağınız yemek miktarına göre kapasitesine karar verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise mikrodalga fırının kapağına yerleştirilen filtrenin metal olmasıdır. Bu filtre elektromanyetik dalgaların dışarı sızmasını engeller. Enerji sarfiyatını önler. Programlama özelliği fazla olan modeller kullanım açısından daha avantajlıdır. Mekanik kontrol paneline sahip olan modeller klasik ısıtma ayarlarına sahiptir. Dijital panele sahip olan modeller ise daha işlevsel özellikler sunar. Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de satın almayı düşündüğünüz mikrodalga fırının ölçüleri kullanacağınız alana uygun olmasıdır. Özellikle ankastre mikrodalga fırın almayı düşünüyorsanız ebatları birinci önceliğiniz olmalıdır.
Elektrik enerjisini ısıya dönüştürerek içine konulan yiyeceklerin ısınmasını ve pişmesini sağlayan mikrodalga fırın avantajları şöyle sıralanabilir;
Yiyecekleri çok kısa sürede ısıtarak zamandan ve enerjiden tasarruf sağlar.
Isıtma işlemi homojen ve kısa sürede olduğu için gıdaların besin değerini korur.
Buz çözücü etkisi sayesinde donmuş gıdaların çözülmesini sağlar.
Sebze ve meyveleri kurutmak, hamur ve yoğurt mayalamak için kullanılabilir.
Mikrodalga fırının içinde bulunan yemeğin pişirme durumunu kolayca takip edebilmek için içini tamamen aydınlatan LED ışık yer alır.
Yemeğin ısındığını ve hazır olduğunu sesli uyarı sistemiyle bildirir.
Mutfaklarda az yer kaplarlar.
Kolayca temizlenirler.
Ankastre mikrodalga fırınlar yerden en az 85 cm yukarı monte edilmelidir. Fırının yerleştirileceği kabinin arkası kapalı olmamalıdır. Duvar ile fırın arasında minimum 4,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Montaj alanı düzgün, sağlam ve bu alanda kullanılan malzemeler 100 derece sıcaklığa dayanıklı olmalıdır. Elektrik şebekesi 220 volt ve toprak hatlı olmalıdır. Cihaz için özel olarak ayrılmış bir priz olmalıdır. Fırının kurulumu için öncelikle fırını boyutlarına uygun ölçülerde hazırlanmış kabine yerleştirilmelidir. Elektrik kablosuna zarar verilmemelidir. Fırını üst ve altındaki belirtilmiş noktalarından kabine sabitlemeniz gerekir. Fırının fişini prize takıp Cihazın bütün fonksiyonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekir.
Fırınınızın uzun ömürlü olması için rutin temizliğinin dışında belirli aralıklarla temizlik ve bakımlarını da yapmanız gerekir. Düzenli aralıklarla antibakteriyel sprey, su ve aşındırıcı olmayan yumuşak bir bez yardımıyla silmek yararlı olur. Dış yüzeyleri nemli bezle silindikten sonra leke ve pas oluşmaması için kurulanması gerekir.
Her elektronik eşyanın temizliğinde olduğu gibi mikrodalga fırın temizliğinde de öncelikle fişinin prizden çekilmesi gerekir. Fırının içinde bulunan döner başlık çıkarılır. Döner başlık sabunlu veya deterjanlı suyla temizlenir. Fırının içi nemli bir bez yardımıyla silinir. Mikrodalga fırınınızı uzun süre kullanabilmeniz için, her ısıtma ve pişirme işleminden sonra yemek kalıntılarını fazla bekletmeden temizlemeniz tavsiye edilir.
Güvenli ve daha etkili olması açısından mikrodalga fırın kullanımı sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kullanmadan önce fırında herhangi bir kaçak olmadığından emin olunmalıdır.
Metal kaplar mikrodalga ışınlarını yansıtır. Folyo ile örtülmüş metal kapları mikrodalga koyarsanız yiyecek ısınmaz, metal kaptan kıvılcımlar çıkabilir.
Hepsinin aynı anda ısınması için sebze ve etleri mikrodalgaya eşit parçalar halinde bölerek yerleştirmelisiniz.
Kâğıt, porselen tabaklar ve kupaları kullanabilirsiniz. Folyo içeren süt kutusu, naylon ve sentetik içeren kaplar, gazete kâğıdı kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yiyeceklerin eşit şekilde ısınması için tabağın konumu değiştirmelisinizb Ayrıca yiyecekler mümkün olduğunca küçük parçalar haline getirilmelidir.
Kemikler etlerin ısınmasını engellediği için etleri kemiklerinden temizleyerek pişirebilirsiniz.
Islanıp nemli kalmaması için sandviç, dürüm, kek gibi yiyecekler kâğıt havluya sarabilirsiniz.
Domates, patates gibi kalın kabuklu gıdaları üzerine çizik atarak fırınlamalısınız.
Patlamaması için yumurtayı kırılmış ve sarısı patlatılmış şekilde pişirebilirsiniz.
Su veya diğer sıvıları içerisine bir metal kaşık bulundurmalısınız. Aksi takdirde su aşırı ısınır. Bardağı fırından alırken bardağın patlaması ve yanık gibi durumlar meydana gelebilir.
Fırın, mikrodalga konumundayken içerisindeki tel rafı kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Mikrodalga fırın fiyatları hacimlerine ve teknik özelliklerine göre farlılık gösterir. Mekanik kontrol paneline sahip olan modeller dijital panelli modellerden daha farklı fiyatlarda olabilir. Ankastre ve full ankastre modeller arasında fiyat farkı bulunur. Enerji tasarruflu ürünler diğer modellere göre daha farklı fiyatlı olsa da uzun vadede ekonomik açıdan avantajlı ürünlerdir. Siz de yiyeceklerinizi kısa sürede hazırlayıp tüketmek istiyorsanız mikrodalga fırınların avantajlarından yararlanabilirsiniz. Simfer’in web sayfasını ziyaret ederek ihtiyacınızı karşılayacak modeli inceleyerek seçebilirsiniz. Beğendiğiniz modeli siparişinizi oluşturarak kolayca alışveriş sepetinize ekleyebilirsiniz.