Gazlı ocak, genellikle 2, 3, 4 gözlü tüp veya doğalgaza bağlanan ocak türleridir. Günümüzde artık 5 gözlü olan modelleri de bulanabilmektedir. Bu ocaklar yemekleri gaz alevi ile pişirilmesini sağlarlar. Doğalgaz altyapısına sahip olan yerlerde doğalgazlı, doğalgaz olmayan yerlerde ise LPG ile çalışan modelleri kullanılır. Set üstü ve ankastre olarak çeşitleri vardır. Kullanımlarının ve temizliğinin kolay olmasından dolayı tercih edilirler. Gazlı ankastre ocakların kurulumunda profesyonel hizmet almak gerekir. Siz de gazlı ocakların pratik kullanımından yararlanmak istiyorsanız set üstü ya da ankastre gazlı ocak modelleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.
Gazlı ocak çeşitleri LPG ya da doğalgazla çalışan modeller olmak üzere iki farklı türde bulunurlar. Gazlı ankastre ocaklar mutfak tezgahına monte edilerek ya da mutfak dolabı aralığına sabitlenerek kullanılabilirler. Gazlı ocak renkleri siyah, beyaz, silver ve gri şeklindedir. Sade ve şık görünüme sahip cam tablalı modeller son zamanlarda kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen modeller arasında yer alır. Çizilmeye karşı dayanıklı cam tablalı modeller uzun ömürlü kullanım sağlarlar. Ocak tablası metal olan modeller daha geleneksel görünüşlüdür. Bu modeller genellikle 4 gözlüdür. Yeni nesil tasarımlı 5 gözlü modeller pişirme alanını artırdığı için tercih edilir. 5 gözlü modeller, 4 adet standart halkalı gazlı göz ile 1 adet wok ocak gözünden oluşur. Wok ocak gözü 2 veya 3 ateş halkası tasarımlıdır. Bazı gazlı ocak modellerinde 1 göz elektrikli olabilir. Elektrikli göz, ısıyı çabuk artırdığından hızlı yemek pişirmek için uygundur. Gazlı ankastre ocakların ateşleme sistemi ocağın üzerine monte edilmiş elektrik bağlantılı düğmelerle gerçekleşir. Bu düğmeler kimi modellerde ocağın yanına bazı modellerde ise önünde konumlandırılır. Önden ve yandan kontrollü ocak modelleri şeklinde kullanıcıya sunulur.
Bir gazlı ocağın tablası, yemek pişirmeye uygun olan malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Yeni nesil modellerde tabla kısmında daha çok sert cam veya seramik gazlı ocak malzemesi kullanılır. Cam tablalı ocak modellerinin çizilmeye karşı dayanıklı çeşitleri son derece kullanışlıdır. Cam tablalı gazlı ocak modelleri temizlenmeleri de kolay olduğu için tercih edilirler. Geleneksel gazlı ocak modellerinde genellikle paslanmaz çelik malzeme kullanılır. İnox ocak modelleri gerçek paslanmaz çelik ürünlerdir. Çok dayanıklıdır. Gri parlak renkleri vardır. Ocak tablası döküm olan gazlı ocaklar da geleneksel modeller arasında yer alırlar. Uzun ömürlü, dayanıklı ürünlerdir. Beyaz emaye ocaklar hiçbir zaman modası geçmeyen ürünlerdendir.
Gazlı ocak almayı düşünüyorsanız bazı özelliklerine önceden karar vermeniz gerekir. Gazlı ocaklar genel olarak 5 farklı ebatta üretilirler. 30 cm, 60 cm, 67 cm, 75 cm ve 90 cm ebatlardaki modellerden öncelikle mutfağınıza uygun olan ölçüyü belirlemeniz gerekir. Daha sonra ocağın göz sayısına karar verebilirsiniz. Mutfağınızdaki alan, evinizde yaşayanların sayısı, pişirme alışkanlıklarınıza göre göz sayısına karar verebilirsiniz. Biri çift alevli wok ocak gözü olan 5 gözlü modelleri tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken başka bir unsur ise seçeceğiniz ocağın hangi yüzeye sahip olması gerektiğidir. Cam veya seramik gazlı ankastre ocaklar mutfağınızın dekorasyonunu zarif bir şekilde tamamlar. Daha endüstriyel bir görünüm istiyorsanız paslanmaz çelik ve metal modelleri tercih edebilirsiniz. İki farklı şekilde kullanılabilme imkânı veren hem gazlı hem de elektrikli gazlı ocak modellerini düşünebilirsiniz. Satın alacağınız ocağın alevini ayarlayabilmeniz önemli bir özelliktir. Pişireceğiniz yemeğe göre rahatlıkla alevini açıp kapayabilmelisiniz. Dokunmatik veya çevirmeli düğmelere sahip modeller arasından seçim yapabilirsiniz.
Gazlı ocakların avantajları modellerine göre farklılık gösterir. Cam ve seramik tablalı modeller daha modern görünümlü ve temizlenmeleri kolaydır. Farklı malzemelerden üretilmiş modeller pişirme yöntemleri açısından fayda sağlar. Gazlı indüksiyon ocak modelleri, wok gözlü modeller fonksiyonel olarak diğer modellere göre bazı kullanıcılar için daha avantajlı olabilir. Ocak gözlerinin kontrollerinin dokunmatik olarak yapıldığı modeller pratik kullanım sağlar. Bazı modeller zaman ayarlı olarak kullanılabilirler. Gazlı ocaklarda alevler bek kapaklarının deliklerinden dengeli ve eşit biçimde dağılır. Bu sayede tencerenin her noktası aynı oranda ısıtılmış olur. Yeni tasarım modellerde ocağın düğmesini çevirdiğiniz anda otomatik çakmak sistemi devreye girer. Ayrıca çakmak veya kibrit kullanmanıza gerek kalmaz. Son derece hafif olan doğalgazlı ankastre modeller taban desteği sayesinde zemine sıkıca tutunur. Kayma tehlikesi yaşanmaz. Çok sayıda yemeği aynı anda rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Gazlı ocağınızın küçük gözünü çay demlemek veya Türk kahvesi yapmak için kullanabilirsiniz.
Cam yüzeyli doğalgazlı ocak kurulumunda öncelikle ocak üzerindeki çıkabilen bütün parçalar alınır ve ocak tablası ters çevrilir. Sünger conta düzgün bir şekilde cam tablanın kenarlarına yapıştırılır. Doğalgaz borusuna contalı hortum ucu takılır. Ocak tezgahta ayrılmış olan yerine yerleştirilir. Tezgâhın alt kısmında montaj elemanları sabitlenerek sıkılır. Vidaların çok az ya da çok fazla sıkılmamasına dikkat edilmelidir. Ocak gözlerine doğalgaz enjektörleri takılır. Doğalgaz çıkış ayarları yapılır. Gazlı ocak kurulumu için profesyonel destek almanız tavsiye edilir.
Her yemek pişirme işleminden sonra ocağınızın üzerindeki lekelerin kalıcı olmaması için temizlemeye özen göstermelisiniz. Brülörler ve bek gövdeleri is nedeniyle tıkanmışsa gaz kaçağına neden olabilir. Bu gibi durumlarda yetkili kişilere temizletmek doğru olur.
Yemek yaparken dökülen malzemeler ve soslar ocağın üzerinde artıkların birikmesine ve ocağın kirlenmesine neden olur. Gazlı ocak temizliği için pişirme işlemi bittikten ve ocağınızın soğumasını bekleyin. Izgaraları ve bek kapaklarını çıkararak uygun temizlik malzemeleriyle ocağınızı silin. Ocağınızın yüzeyinin çizilmemesi için sert sünger kullanmamalı yumuşak bir bez yardımıyla temizlemeye özen gösterin. İnox ocakları temizlerken çamaşır suyu, sirke gibi aşındırıcı temizlik malzemeleri kullanmamalısınız. İnox ocağınızı her kullanım sonrasında bebek yağı ile temizleyebilirsiniz. Seramik ocaklarınızın leke oluşan yüzeylerini diş macunu sıktığınız nemli bir bezle silebilirsiniz. Çelik veya emaye ocağınızı sirkeli su veya limon suyuyla silerek temizleyebilirsiniz.
Gazlı ocaklar mutfakta pencere ve perdelerden uzak, hava akımı olmayan kısımlara yerleştirilmelidir. Aksi takdirde rüzgâr beklerdeki alevi söndürerek tehlikeli durumlar yaratabilir. Gaz eve yayılarak zehirlenmelere neden olabilir. Yanmış gazların ve yemek kokularının dışarı atılabilmesi için davlumbaz kullanılması gerekir. Yemek pişirirken yemeklerin taşmamasına dikkat etmek gerekir. Gazlı ocak kullanımında pişirme işlemleriniz bittikten sonra ilgili düğmeyi kapattığınızdan emin olun. Ocağınızın gaz kaçırıp kaçırmadığını düğmelerini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Dışarı çıkıldığında ya da uzun süre evde olunmadığı zamanlarda gaz tesisatını tamamen kapalı olduğundan emin olunması gerekir.
Fiyat, gazlı ocak seçimini etkileyen kriterler arasında yer alır. Ocağın boyutları, teknik özellikleri, üretiminde kullanılan malzeme, ek emniyet özellikleri fiyatlar üzerinde etkili olan unsurlardır. Genelde küçük ebatlara sahip modeller genel olarak daha düşük fiyatlarda seyreder. Fakat büyük ebatlardaki modellere göre daha fazla teknik özelliklere sahipse fiyatları daha yüksek olabilir. Ocağın tablasının cam, seramik, metal, çelik ve döküm malzemelerden olması fiyatlar arasında fark yaratır. 2, 3, 4 göz sayısı, göz sayılarına ek olarak wok ya da elektrikli bir gözünün daha olması ocak fiyatlarını etkileyen özellikler arasında yer alır. Siz de Simfer’in web sayfalarını ziyaret ederek mutfağınıza ve bütçenize uygun gazlı ocak modellerini görebilir, ihtiyacınıza uygun seçimler yapabilirsiniz.