Günlük yaşamın bir vazgeçilmezi haline gelen televizyon, hem bireysel hem de toplu bir şekilde vakit geçirmek isteyenlerin yaşam alanlarında yer alır. Teknolojik gelişmelerin beraberinde televizyonların da yapısı giderek değişmektedir. Farklı model ve özelliklerde üretilen ürünler, Android, LED, LCD, plazma, smart gibi türlere ayrılır. Oturma odanızın baş köşesine kondurmak için seçeceğiniz televizyonda teknik detaylar, görünüm ve boyut gibi özellikler son derece önemlidir. Renk tercihinde, ağırlıklı olarak siyah, gümüş ve beyaz televizyon renkleri kullanılır. Modellerde, tasarımdan çok ekran boyutu ve ekran inceliği ön plandadır.
Televizyon seçerken dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. TV fiyatları üzerinde de etkili olan bu noktalardan bir tanesi ekran boyutudur. Ekran boyutunun cihazı koyduğunuz odaya göre fazlaca büyük olması göz yorarken çok küçük olması da tercih edilmez. Oda ile cihazınızın orantısız olması görüntü kirliliğine de yol açabilir. Ekran ölçüleri inç ile ifade edilir. Seçim yaparken kaç inç bir televizyon aradığınızı en ve boy ölçüsünden yola çıkarak hesaplayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gerekli olan bir diğer nokta da cihazdan beklediğiniz özelliklerdir. Smart televizyon modellerinde internet özelliği bulunur. Eğer internete bağlanan, dijital içerik sitelerini kullanabileceğiniz bir cihaz arıyorsanız Smart cihazları inceleyebilirsiniz. Bazı kişiler 3D fonksiyonu olan bir cihaz sahibi olmayı tercih eder. Sizin de böyle bir niyetiniz varsa ürün detaylarından 3D fonksiyonu olup olmadığını incelemenizde fayda var. 3D özelliği olan bazı cihazlar, 3D gözlükleriyle beraber gelebilir. Televizyon alırken dikkat etmenizde fayda olan bir başka durum ise cihazın hangi aparatlarla beraber geldiğidir. Bazı televizyonlarda kumanda, internet fonksiyonu varsa harici klavye, silme bezi gibi ürünler cihazla beraber gelir.
Televizyon alırken 65 ekran televizyon gibi bazı ifadelerle karşılaşabilirsiniz. Bu tür sayısal veriler cihazın inç cinsinden değerini belirtir. İnç, elektronik ürünlerin ekran boyutunu hesaplamak için kullanılan bir ifadedir. Bir inç, 2,54 santimetredir. 32 inç TV, küçük ekran iken 65 inç TV orta boyut bir televizyonu ifade eder. 75 inç ve üzeri büyük ekran olarak adlandırılır. En büyük televizyonun boyutu ise 325 inçtir. Aldığınız cihazın santimetre cinsinden boyutunu 2 ile çarpıp ideal izleme mesafenizi belirleyebilirsiniz. 82 ekran televizyon (208 cm) için ideal izleme mesafesi 416 santimetredir.
Panel, cihaz ekranlarında görüntüyü sağlayan ışık kaynağıdır. Birçok farklı panel türünde televizyon üretilir. QNED panel çeşitlerinden biridir. Quantum noktaları tarafından filtrelenen ışık yayan inorganik diyotların görüntü oluşturduğu bir teknolojidir. Mini LED ise bir diğer panel türüdür. Mini LED’lerde kullanılan küçük LED modülleri ile LCD ekranlara arka ışık sağlanır. Bir başka panel çeşidi ise OLED cihazlardır. OLED panel en iyi ekran teknolojilerinden biri olarak anılır. OLED ekrana sahip cihaz, kullanıcısına gerçekçi renk tonlarında görseller sunarak kaliteyi artırır. Sadece TV ürünlerinde değil bilgisayar ve akıllı telefon gibi pek çok teknolojik cihazda da OLED teknolojisi tercih edilir. OLED panel, kendi ışığını yaparak doğal bir görünüm oluşturur. Detaylı görüntü oluştururken bulanık görüntülere izin vermez. Işık aktarımını piksele göre ayarlayabilir. Dolayısıyla LED panel gibi yerel karartma özelliği sunar. Öte yandan parlak ve beyaz renkler de bu panellerde net bir şekilde sunulabilir. Bir diğer panel türü olan nanocell panel, renkleri saf haliyle sunar. Gereksiz ışık dalgalarını emer ve renkleri filtreleyen manometre boyutundaki parçacıklar içerir. Nanocell sahip olduğu yüksek renk filtreleme fonksiyonunun bir sonucu olarak turuncu, sarı, kırmızı gibi renkleri netleştirir.
LED televizyon LED panelli TV çeşitleri için kullanılan ifadedir. Arka aydınlatmasında LED teknolojisi kullanılan cihazlardır. LED teknolojisinin bir avantajı siyah rengin geleceği bölgelerdeki LED kapatılır ve böylece daha fazla siyah elde edilmiş olur. Dolayısıyla, yüksek kontrast oranı yakalanır.
LED TV’ler, yüksek enerji tasarrufu yapabilir. Herhangi bir ışıklandırmaya sahip bir ortam için kullanılabilir. Son teknoloji LED TV modellerinin çoğunda Android fonksiyon ön plana çıkar. Android televizyon modellerinde Android işletim sistemi bulunur. Smart TV’lerden farklı olarak Android sisteme sahip cihazlar binlerce uygulamayı bünyesinde barındırabilen bir kapasite mevcuttur.
QLED modelleri, quantum dot teknolojisiyle tasarlanır. Geleneksel TV çeşitlerinden farklı olarak bu model, quantum dot malzemesine sahiptir. Parçacık boyutuna göre bu malzemeden farklı ışık renkleri oluşturulur. Verimli ve doğru ışık salınımı gerçekleştirilir. Genel görüntü kaliteleri yüksektir.
Uydu alıcısı, mikrodalga sinyallerinin uydu çanağında bulunan alıcıya ulaşarak sinyalleri görüntüye çeviren cihazın adıdır. IPTV olarak bilinen çanak uydu alıcısı, internet sinyal gücünden faydalanır. IPTV’ler dünya genelindeki yayınları izlemeye olanak tanır. Uydu alıcısı yeni model cihazların içine gömülü şekilde gelebilir. Televizyon alırken siz de uydu alıcılı bir ürün seçmek için cihazın alıcısı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İnternetli uydu alıcıları, hem yurtiçinde hem de yurtdışında yayın yapan kanalları HD izleme imkanı verir. Uydu alıcısını Türkiye’de yeterli servisi bulunan bir firmadan seçmek gerekir. Kullanım güvenliği ve HDMI çıkışı olup olmadığı gibi özellikler uydu alıcısı alırken dikkat etmenizde fayda olan fonksiyonlardır. 4K uydu alıcısı, cihazın son teknoloji ses ve görüntü almasını sağlar. Yazılım desteği sunan Android tabanlı uydu alıcıları da vardır. Yazılım güncellemeleri ile sürekli kendini yenileyen cihazlardır. Beklentilerinize uyan uydu alıcısını tespit edip firmanın servis ağı desteği verip vermediğini kontrol edebilirsiniz. Böylece, uydu aracılığıyla dünya genelinde birçok dizi, film, belgesel, video içeriğine erişebilirsiniz.
Yasal olarak televizyonlar iki sene garanti süresi verir. Firmaya bağlı olarak ilave garanti süresi verilebilir. İlave garantiler sadece yedek parçaları kapsayabilir ya da parça ve servisi bir arada içerebilir. Bazı model ve markalar için ek garanti ve kasko gibi ürünler de bulunur. Bu durumda televizyon fiyatları farklılık gösterebilir.
Televizyon model, çözünürlük, bağlantı türleri, uydu ve internet seçenekleri, inç, garanti süresi ve markaya bağlı olarak farklı fiyatlarda satışa sunulur. TV fiyat performans açısından tüm bu özelliklere göre değerlendirilir. TV’lerde çözünürlük, fiyat üzerinde etkili olan önemli bir kriterdir. 4K ve 8K UHD teknolojilerinin ardından çözünürlük daha da iyileştirilmiştir. Çözünürlük konusunda HD, Full HD, 4K, 8K gibi kavramlar ön plana çıkar. HD ekran; çoğunlukla küçük boyutlu televizyonlarda kullanılan 720 piksel çözünürlüğü ifade eder. Full HD ekran ise 1080 çözünürlüğe kadar ulaşabilir. 4K UHD, 1080 piksel çözünürlüğün dört katı çözünürlük sunarken 8K UHD ise 4K ekranın dört katı çözünürlük sunar. Dolayısıyla 8 bin piksele varan yatay çözünürlüğe ulaşır. Fiyat üzerinde etkili bir diğer unsur olan bağlantı türleri, seyir keyfine etki eder. Seçim yaparken ürünün görüntü aktarım yuvasına sahip olup olmadığına ve yuva sayısına dikkat etmek isteyebilirsiniz. HDMI en yaygın aktarım yuvası olsa da USB, DVI, VGA gibi farklı yuva türleri de mevcuttur. USB özellikle cihazlar arası görüntü aktarımı için önemlidir.