Hesabım Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim Sepetim
Evde Yoğurt Yapımı ve Püf Noktaları
04.12.2024

Evde Yoğurt Yapımı ve Püf Noktaları

M.Ö. 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya’da yapıldığı düşünülen yoğurt; yüksek kalsiyum, riboflavin (B12), piridoksin (B6) ve protein açısından zengin, besin değeri oldukça yüksek bir süt ürünüdür. Saf yoğurt olarak tüketebileceğiniz gibi su katarak ayran formunu, içine salatalık doğrayarak cacık olarak da tüketebilirsiniz ayrıca kek, kurabiye gibi hamur işlerinde de kullanabilirsiniz. Birçok insan probiyotik değeri yüksek olan ev yoğurdunu tercih eder. Bununla birlikte yoğurt yapımının bazı püf noktaları olduğunu da unutmamak gerekir. Ev yoğurdunu seviyor ancak kıvamını bir türlü tutturamıyorsanız yoğurt yapımı hakkındaki ince detayları öğrenmek için yazımızı okumaya devam etmeye de dersiniz?

Evde Yoğurt Mayalama İşlemi

Yoğurt yapımı evde yapılabilecek en kolay işlerden biridir. Yoğurt yapımı yöresel olarak ufak nüanslar içerse de evde yoğurt mayalanmak için yeterli miktarda süt ve yoğurt mayası gerekir. Çiğ süt ya da pastörize süt ile evde yoğurt mayalayabilirsiniz. Çiğ sütü mayalamadan önce kaynatmanız gerekirken pastörize sütü ise mayalama ısınına kadar ısıtmanız yeterlidir. Mayalama sıcaklığına getirilen yoğurdun içerisine bir miktar yoğurt koyarak karıştırdıktan sonra üzerini bir örtü ile örterek veya fırın içine koyabilirsiniz. Bunun yanı sıra ısısını en az 45-50°C olmasını sağlayacak şekilde yoğurt tenceresini bezle sarabilirsiniz.

Yoğurt fırında ya da örtülü olarak dışarda bir süre bekledikten sonra çıkararak ağzı açık bir şekilde bir süre daha mayalanmaya devam eder. Dolayısıyla açılan yoğurdu tüketmeye başlamadan önce beklemek gerekir. Diğer yandan laktoz intoleransı olanlar için içinde laktoz olduğundan yoğurt önerilmez. Evde laktozsuz yoğurt yapımı için süt yerine badem sütü veya laktozsuz süt gibi laktoz içermeyen ürünler kullanabilirsiniz.

Evde yoğurt yapımınıza pratiklik sağlayacak bir diğer yöntem ise mini/midi fırınlarımızı kullanmak. Tüm mini/midi fırınlarımız sahip olduğu doğal ev yoğurdu fonksiyonu ile evinizde leziz ve sağlıklı ev yoğurdu yapma imkanı sunarken, zamandan da tasarruf etmenizi sağlıyor. Evde doğal ev yoğurdu yapma fonksiyonuna sahip mini/midi fırın modellerimizi inceleyerek alışverişinize güvenle devam edebilirsiniz.



Evde Yoğurt Yapımı Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Yoğurt mayalama süreci oldukça keyifli bir süreçtir. Evde günlük tüketebileceğiniz özelliklerde bir yoğurt yapabileceğiniz gibi evde süzme yoğurt da yapabilirsiniz. Yoğurt yapımı sırasında dikkat edeceğiniz hususları aşağıdaki gibi sıralamakta fayda var. 

  • Ev yapımı yoğurt için yoğurt mayalayacağınız çiğ süt ve pastörize sütü güvenilir yerlerden almaya dikkat etmelisiniz. 
  • Sütü ara sıra havalandırarak karıştırın ki içindeki su miktarı buharlaşarak azalsın. 
  • Karıştırmak için tahta kepçe kullanmalısınız
  • 10-15 dakika 90°C lik ısıda kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve ısısı 45°C’ye düşene kadar beklemeniz gerekir.
  • Yoğurdu ısıyı uzun süre muhafaza edebilen cam, çelik veya toprak kaplara mayalamalısınız.
  • Evde yoğurt mayası olarak; önceki mayaladığınız yoğurttan ayırdığınız yoğurdu veya satın aldığınız doğal yoğurdu kullanabilirsiniz. Mayanız bir miktar süt ekleyip bir kapta iyice karıştırdıktan sonra ılık süte ekleyip iyice karıştırmalısınız. Mayayı bir miktar süt ile karıştırdıktan sonra 15-20 dakika bekletmenizde fayda var. 
  • Maya miktarı toplam süt miktarını %2 ya da 3’ü kadar olmalıdır. Bir litre süt için bir tatlı kaşığı yoğurt yeterlidir.  
  • Üzerini bir örtü ile örttükten sonra karışımı hiç hareket ettirmeden üzerini sararak ya da fırının içine koyarak ısısı sabit kalacak sıcak bir ortamda ortam sıcaklığına göre 3-4 saat ya da 6 ila 8 saat arası mayalanması için bırakmalısınız
  • Yoğurdu mayalarken kullandığınız mayanın taze olmasına, mayalanma süresini aşmamasına dikkat edin ki yoğurdunuz ekşi ya da pürüzlü olmasın. 
  • Mayalanan yoğurdu vakit kaybetmeden buzdolabına alabilirsiniz
  • Yoğurt mayalanmış olsa bile belirli bir süre daha mayalanmaya devam edeceğinden hemen tüketmeye başlamamalısınız. En az bir gün bekletmeniz gerekir.
     

Evde yoğurt yapımı için ideal sıcaklık olan 45-50 dereceyi yakalamak yeterlidir. Yazın evde yoğurt yapımı için de aynı sıcaklık söz konusudur. 

Ev Yapımı Yoğurt Suyunun Faydaları

Ev yapımı yoğurt kalori oranı sütün yağlı ya da yağsız olmasına göre değişir. 245 gram tam yağlı sütten yapılmış yoğurttaki kalori oranı 149 kcal’dır. Evde yapılan yoğurt düşük kalorili olmasına rağmen yüksek miktarda protein ve kalsiyum içerir. Sadece ev yoğurt değil yoğurdun suyu da oldukça faydalıdır. Faydaları arasında aşağıdaki maddeler sayılabilir.

  • İçindeki probiyotik bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. 
  • Tokluk hissi verdiği için diyet için ideal bir besindir. 
  • Önemli bir protein kaynağı olması kas gelişimine olumlu katkı sağlar. 
  • Kemik gelişiminde önemli rol oynar. Cildin daha parlak görünmesini sağlar.  
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.