M.Ö. 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya’da yapıldığı düşünülen yoğurt; yüksek kalsiyum, riboflavin (B12), piridoksin (B6) ve protein açısından zengin, besin değeri oldukça yüksek bir süt ürünüdür. Saf yoğurt olarak tüketebileceğiniz gibi su katarak ayran formunu, içine salatalık doğrayarak cacık olarak da tüketebilirsiniz ayrıca kek, kurabiye gibi hamur işlerinde de kullanabilirsiniz. Birçok insan probiyotik değeri yüksek olan ev yoğurdunu tercih eder. Bununla birlikte yoğurt yapımının bazı püf noktaları olduğunu da unutmamak gerekir. Ev yoğurdunu seviyor ancak kıvamını bir türlü tutturamıyorsanız yoğurt yapımı hakkındaki ince detayları öğrenmek için yazımızı okumaya devam etmeye de dersiniz?
Yoğurt yapımı evde yapılabilecek en kolay işlerden biridir. Yoğurt yapımı yöresel olarak ufak nüanslar içerse de evde yoğurt mayalanmak için yeterli miktarda süt ve yoğurt mayası gerekir. Çiğ süt ya da pastörize süt ile evde yoğurt mayalayabilirsiniz. Çiğ sütü mayalamadan önce kaynatmanız gerekirken pastörize sütü ise mayalama ısınına kadar ısıtmanız yeterlidir. Mayalama sıcaklığına getirilen yoğurdun içerisine bir miktar yoğurt koyarak karıştırdıktan sonra üzerini bir örtü ile örterek veya fırın içine koyabilirsiniz. Bunun yanı sıra ısısını en az 45-50°C olmasını sağlayacak şekilde yoğurt tenceresini bezle sarabilirsiniz.
Yoğurt fırında ya da örtülü olarak dışarda bir süre bekledikten sonra çıkararak ağzı açık bir şekilde bir süre daha mayalanmaya devam eder. Dolayısıyla açılan yoğurdu tüketmeye başlamadan önce beklemek gerekir. Diğer yandan laktoz intoleransı olanlar için içinde laktoz olduğundan yoğurt önerilmez. Evde laktozsuz yoğurt yapımı için süt yerine badem sütü veya laktozsuz süt gibi laktoz içermeyen ürünler kullanabilirsiniz.
Evde yoğurt yapımınıza pratiklik sağlayacak bir diğer yöntem ise mini/midi fırınlarımızı kullanmak. Tüm mini/midi fırınlarımız sahip olduğu doğal ev yoğurdu fonksiyonu ile evinizde leziz ve sağlıklı ev yoğurdu yapma imkanı sunarken, zamandan da tasarruf etmenizi sağlıyor. Evde doğal ev yoğurdu yapma fonksiyonuna sahip mini/midi fırın modellerimizi inceleyerek alışverişinize güvenle devam edebilirsiniz.
Yoğurt mayalama süreci oldukça keyifli bir süreçtir. Evde günlük tüketebileceğiniz özelliklerde bir yoğurt yapabileceğiniz gibi evde süzme yoğurt da yapabilirsiniz. Yoğurt yapımı sırasında dikkat edeceğiniz hususları aşağıdaki gibi sıralamakta fayda var.
Evde yoğurt yapımı için ideal sıcaklık olan 45-50 dereceyi yakalamak yeterlidir. Yazın evde yoğurt yapımı için de aynı sıcaklık söz konusudur.
Ev yapımı yoğurt kalori oranı sütün yağlı ya da yağsız olmasına göre değişir. 245 gram tam yağlı sütten yapılmış yoğurttaki kalori oranı 149 kcal’dır. Evde yapılan yoğurt düşük kalorili olmasına rağmen yüksek miktarda protein ve kalsiyum içerir. Sadece ev yoğurt değil yoğurdun suyu da oldukça faydalıdır. Faydaları arasında aşağıdaki maddeler sayılabilir.