Hesabım Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim Sepetim
Fırın Kullanımında Yapılan 10 Hata ve Bunlardan Kaçınma Yolları
03.09.2024

Fırın Kullanımında Yapılan 10 Hata ve Bunlardan Kaçınma Yolları

Günlük hayatta mutfakta en sık kullanılan eşyalardan birisi fırınlardır. Fırında pek çok yiyeceğinizi kolay ve pratik bir şekilde pişirebilirsiniz. Ancak fırın kullanımında yapılan hatalar fırının ömrünü kısaltmaya ve yiyeceklerin yanmasına, tam pişmemesine sebep olur. Tüm bunları önlemek için fırın kullanımında bazı püf noktalara dikkat edebilirsiniz.

Fırın Kullanımında Yaygın Hatalar

Fırın kullanımı hataları; sağlık, hijyen, yiyeceklerin pişme süresi ve lezzeti açısından olumsuz durumlara neden olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Fırın kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, çok basit olsa da büyük problemlerin yaşanmasının önüne geçer.

1. Fırının Ön Isıtılmaması

Her tarifte fırını önden ısıtmanız tavsiye edilir. Fırını önden ısıtmadan yiyeceklerinizi doğrudan fırına verirseniz pişirme süreniz uzayabilir ve buna bağlı olarak enerji tüketimi de artar. Aynı zamanda önden ısıtılmadığında yiyeceklerinizin tadında ve kıvamında birtakım tutarsızlıklar söz konusu olabilir.

Tatlı, kek, kurabiye, et gibi yiyeceklerinizi fırına vermeden önce fırını 180 derece sıcaklıkta 3-5 dakika ısıtmanız gerekir. Böylece fırının içi daha sıcak olur ve yiyecekleri pişirecek yeterli ısıya gelir. Bu sayede yiyeceklerinizi belirtilen süre içerisinde pişirebilir, lezzetli yiyecekler hazırlayabilirsiniz.

2. Fırın Kapağını Sık Sık Açmak

Fırın çalışırken kapağını sık sık açmak, fırın kullanımında sık yapılan hatalar arasında yer alır ve sıcaklığın fırın dışına çıkmasına neden olur. Aynı şekilde kapağını uzun süre açık tutmak da sıcaklığı dışarıya verir. Bu durum, yiyeceklerin pişme süresini uzatır ve yemeklerin tadında, kıvamında tutarsızlıklara neden olabilir. Fırın kapağının sıklıkla açılması, fırının daha fazla enerji kullanmasına da yol açar.

Fırın kullanımı esnasında yiyeceklerinizi pişirirken sık sık kapağını açıp kontrol etmek yerine ara ara fırın camından izleyebilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak pişirme süresinin bitmesine son 5-10 dakika kala kontrol etmeniz faydalı olabilir. Pişme durumuna bağlı olarak süreyi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz.

3. Fırın Termostatını Doğru Kullanmama

Fırın termostatını yanlış kullanmak, yiyeceklerinizin yeterince pişmemesine veya yanmasına neden olabilir. Her tarifte pişirme süresi ve derecesi ayrıntılı olarak belirtilir. Eğer 180 derece sıcaklıkta pişmesi gereken bir yiyeceği 150 derecede pişirirseniz yiyeceğinizin tam pişmemesine ve çiğ kalmasına neden olur. Aynı şekilde 180 derece sıcaklıkta pişirilmesi gereken bir yiyeceği 220 derecede pişirirseniz yiyeceğinizin yanma olasılığı oldukça yüksektir.

Fırın kullanımı esnasında önden düşük ısıda ısıttığınız fırını, yiyeceğinizi pişirme esnasında tarifte belirtilen derecede ayarlamanız yiyeceklerinizin doğru ve yeterli pişmesi açısından büyük önem taşır. Kek, kurabiye ve poğaçaların pişme ısısı 160-180 derece arası iken et, tavuk ürünleri için bu 180-200 derece arasındadır.

4. Yanlış Raf Konumunu Seçmek

Her bir yiyeceğin pişirme rafı farklılık gösterebilir. Doğru rafta pişirilmeyen yiyecekler, istediğiniz kıvamda ve lezzette olmayabilir. Aynı şekilde yeterince pişmeyebilir veya gereğinden fazla pişmesine neden olabilir. Fazla pişen yiyecekler; kuru ve sert, az pişen yiyecekler ise çiğ kalabilir. Bu nedenle yemeğinizi tarifte belirtilen raflarda konumlandırmanız lezzetli yiyecekler hazırlamanıza yardımcı olur.

Kek, kurabiye gibi yiyeceklerinizi orta rafta, et ve tavuk gibi yemeklerinizi orta rafta, ızgara için üst rafta pişirmeniz tavsiye edilir. Sebze yemeklerinizi orta rafta pişirebilirsiniz. Pizza gibi ekmek ve hamur işlerini alt rafta pişirmeniz daha idealdir.

5. Fırını Aşırı Doldurmak

Fırın kullanımı dışında fırını tava, tencere ve yiyeceklerle doldurmak sık yapılan hatalardan birisidir. Fırını kullanmadığınız zamanlarda saklama dolabı gibi kullanmak doğru bir yöntem değildir. Fırını önden ısıtma durumunda içinde bulunan eşyaları unutabilir veya birkaçını gözden kaçırabilirsiniz. Bu durum hem o ürüne hem de fırına zarar verebilir.

Fırını kullanmadığınız zamanlarda temiz ve boş bir şekilde bırakmanız daha doğru olur. Bu sayede fırını önden ısıtma işlemlerinde ekstra zahmete girmeden hızlı ve kolay bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Oluşabilecek herhangi bir zararın önüne geçebilirsiniz.

6. Yanlış Fırın Tepsisi Kullanmak

Yanlış fırın tepsisi fırınla yeterince uyumlu olmayabilir. Bu durumdan kaynaklı fırın tepsisini düşürebilir veya kendinizi yakabilirsiniz. Eşyalarınıza da zarar vermenize neden olur.

Fırının kendi tepsisini kullanmak veya fırınla uyumlu tepsi kullanmanız tavsiye edilir. Raf aralarına yeterince oturması ve sağlam durması, sizi olası kazalardan ve talihsizliklerden kurtarır.

7. Yiyecekleri Fırına Doğru Şekilde Yerleştirmemek

Yiyecekleri fırına doğru yerleştirmemek, yiyeceklerinizin az pişmesine neden olabilir. Aynı zamanda bazı yiyeceklerin yanmasına da neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için birkaç basit detaya dikkat edebilirsiniz.

Yiyecekleri fırın poşetine yerleştirebilir veya sıralı, düzenli bir şekilde boşluklar bırakarak yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde yapmanız yiyeceklerinizin yanmasına ve az pişmiş olmasına engel olur.

8. Fırın Temizliğine Dikkat Etmemek

Fırını temizlememek hem sağlığınızı tehdit eder hem de fırının ömrünü kısaltır. Fırın temizliğini ihmal etmek, fırın kullanımı yaygın hatalar arasında yer alır. Yiyeceklerinizi pişirme esnasında cam ve iç yüzeye bazı yemek suları, kalıntıları dökülebilir. Bu durum fırınınızın yangın çıkarmasına neden olabilir. Hijyen ve güvenlik açısından fırınınızı belli aralıklarla temizlemeniz gerekir.

Fırınınızı kimyasal bileşen içermeyen temizlik malzemeleri ile temizleyebilir. İsteğinize göre doğal ürünler yardımıyla da temizliğini yapabilirsiniz. Karbonatlı limonlu su hazırlayabilirsiniz. 1 paket karbonat, 1 adet limonun suyu ve bir miktar normal su ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı temiz, kuru bir sprey şişesine boşaltabilirsiniz. Bu karışım fırınınızın hem iç hem de dış kısmını temizlemeye yardımcı olur.

9. Fırın Kapağının Tam Kapanmaması

Fırını kullanımı esnasında kapağının tam kapanmaması pişirme süresini uzatır. Yiyeceklerinizin yeterince pişmemesine yol açabilir. Aynı zamanda fırının daha fazla enerji tüketmesine neden olur.

Fırın kullanımı esnasında yiyecekleri fırına verdikten sonra tam kapandığından ve hava almadığından emin olmanız gerekir. Kapağı kapattıktan sonra içeriden hava gelip gelmediğini bir süre gözlemleyebilirsiniz.

Siz de Simfer sitesi üzerinden ihtiyacınıza ve mutfağınızın dekoruna göre en uygun fırına kolay ve hızlı bir şekilde sahip olabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.